Autobedrijf Freek Klijnhout CabrioSelect    

 

T:  026 3115491
M: 06 22404278
 
 

 

NIEUWS: SAAB

 

 

Saab in 2014 weer winstgevend

 

(31 oktober 2011) Stockholm - Het Zweedse automerk Saab is in 2014 weer winstgevend. Dat stelde de huidige eigenaar van Saab, Swedish Automobile (Swan), maandag in een toelichting op het herstructureringsplan van het nodlijdende Zweedse bedrijf

 

 

Swedish Automobile bereikte eind vorige week een akkoord met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da voor de overname van Saab. In het licht van die overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders en andere belanghebbenden, voorzien de Chinese bedrijven Saab van een overbruggingskrediet van 50 miljoen euro.

In de komende jaren willen Youngman en Pang Da circa 610 miljoen euro investeren in Saab. Dat moet ervoor zorgen dat het al jaren verlieslijdende bedrijf in 2014 zorgt voor een positieve inkomstenstroom.

Banen

Bij de reorganisatie die daarvoor moet zorgen, verdwijnen ongeveer 500 banen. De Chinese bedrijven willen de kosten van Saab met circa 1 miljard Zweedse kroon (ruim 100 miljoen euro) terugdringen.

De productie bij Saab ligt al maandenlang stil vanwege een chronisch gebrek aan geld. Begin september verleende de Zweedse rechtbank Saab bescherming tegen schuldeisers, zodat er een herstructurering kon worden ingezet. Aan die bescherming dreigde een einde te komen totdat Swan-topman Victor Muller vrijdag een definitieve deal met de Chinese investeerders presenteerde.

Saab en Swedish Automobile praten maandag met schuldeisers over de plannen voor het bedrijf.

 

Bron: www.nu.nl

Saab versterkt Chinese samenwerking

 

(13 juni 2011) - Saab Stockholm - Saab Automobile heeft zijn Chinese samenwerking versterkt. Naast het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da neemt ook Zhejiang Youngman Lotus Automobile een belang in het bedrijf, zo werd maandag bekend..

 

Saab en Pang Da kondigden op 16 mei al aan te gaan samenwerken voor de productie en distributie van de Zweedse Saabs. Zhejiang Youngman Lotus Automobile, kortweg Youngman, komt daar als derde partij nu bij.

Youngman neemt een belang van 29,9 procent in de Saabmoeder voor 136 miljoen euro. Laatstgenoemde krijgt ook het recht om twee leden te benoemen in de raad van commissarissen van Spyker.

Joint Venture

Met de komst van Youngman wordt de productie joint-venture verder versterkt. Saab en Youngman krijgen daarin beiden een deelneming van 45 procent, Pang Da de overige 10 procent. Verder krijgt Youngman een belang van 33 procent in de distributiesamenwerking evenveel als Saab terwijl Pang Da 34 procent aanhoudt.

De nieuwe deal stelt Saabs financiering voor de middellange- en lange termijn veilig, aldus topman Victor Muller. Spyker meldde verder dat de onderhandelingen over de verkoop en leaseback van het Saabvastgoed nog voortduren, maar denkt daar op korte termijn meer over de tkunnen melden.

Bron NOS: www.nu.nl

 

 

 

Saab krijg nieuwe order van Pang Da

(1 juni 2011) - Zeewolde. De Zweedse autoproducent Saab heeft van het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da een nieuwe opdracht ontvangen voor 630 auto's. De order heeft een waarde van 15 miljoen euro. Dat maakte moederbedrijf Spyker Cars woensdag bekend.

De nieuwe order maakt deel uit van een eerder gesloten overeenkomst tussen Pang Da en Spyker. Pang Da bestelde toen direct 1300 auto's bij Saab voor 30 miljoen euro.

De chinezen betalen op voorhand. Spyker verwacht het geld deze week nog binnen te hebben. De leveringen aan Pang Da zullen beginnen in het najaar.

De extra order volgt op een bezoek van bestuurders van Pang Da aan de fabriek van Saab in Trollättan vorige week. Pang Da zegt de overtuiging te hebben dat Saab het juiste productprogramma voor de Chinese automarkt heeft.

Bron NOS: www.nu.nl

 

Pang Da nieuwe partner van Saab

(20 mei 2011) - Amsterdam. Saab heeft een nieuwe Chinees gevonden die wil helpen het bedrijf weer overeind te hebben. Pang Da is de grootste autodistributeur in China en is volgens Muller een betere partij dan Hawtai, waarmee vorige week op het laatste moment een deal misliep.

Het Chinese Pang Da is de nieuwe partner van Saab. Dat bedrijf is geen automerk, maar de grootste distributeur in China. Via hun zijn vorig jaar 470.000 auto's verkocht via 1.100 dealers in China.

Het eerste deel van de overeenkomst is een bestelling van dertig miljoen euro aan Saabs. Muller vertelt ons vanuit Bejing dat dit zo'n 1.300 auto's zijn.

Omdat Pang Da zelf geen autoproducent is, wordt het gemakkelijker een goedkeuring te krijgen van de Chinese overheid voor de samenwerking.

"Hawtai struikelde toch over de regelgeving van de overheid, ook al vertelden ze zelf dat ze door de "economische realiteit"uit de joint venture zijn gestapt", vertelt Muller. "Het zou fijn zijn geweest als ze eerst even contract met ons hadden opgenomen voordat ze die bewering de wereld in gooiden."

Strategisch aandeel

Pang Da wil op termijn een aandeel van 65 miljoen euro in Spyker nemen. "Ze hebben niet de intentie een meerderheidsaandeel te verwerven en zo Saab over te nemen. Ze zijn alleen geïnteresseerd in een strategisch aandeel in een premium Europees automerk."Voor dat onderdeel van de overeenkomst is echter nog wel de toestemming van de overheid nodig. Dat duurt naar verwachting zo'n drie maanden.

Pang Da kan door het grote netwerk Saab ook helpen met het opstarten van de productie in China. "Zo heeft Pang Da ook Subaru onlangs geholpen met het opstarten van de productie in China".

"Over twee jaar verwachten we de productie in China op te starten. Daarvoor moet eerst de nieuwe 9-3 worden ontwikkeld op ons eigen Phoenix-platform. De GM-techniek mag namelijk niet in China worden geproduceerd."

90 Miljoen

Muller denkt dat het opstarten van de productie nog een kwestie is van enkele dagen. Voor die stap is negentig miljoen nodig. De dertig miljoen van investeringsmaatschappij Gemini ligt inmiddels te wachten in Trollättan.

De dertig miljoen van de nieuwe Chinees wordt binnen een paar dagen verwacht en tot slot wordt een beroep gedaan op de lening van de Europese Investeringbank voor de overige dertig miljoen. Die wordt volgens Muller ook zeer spoedig overgemaakt.

 

Bron NOS: www.nu.nl

 

 

Zweden staat noodoplossing Saab toe

(15 april 2011) - De noodlijdende autofabrikant Saab is voorlopig van de ondergang gered. De Zweedse regering gaat akkoord met een plan van het moederbedrijf Spyker om vastgoed van Saat te verkopen.

 

De miljoenen zijn hard nodig om leveranciers te betalen. Op het moment krijgt Saab vanwege de betalingsachterstand geen onderdelen meer geleverd, zodat de productie in de Saab-fabrieken al ruim een week stilligt.

De beoogde koper van het vastgoed is de Russische investeerder Vladimir Antonov. Met de opbrengst kan Saab de rekeningen weer betalen en onderdelen geleverd krijgen.

Voorwaarden:

Saab-eigenaar Spyker had de toestemming van de Zweedse regering nodig, omdat die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro aan de autofabrikant. Minister Olsson van Economische Zaken heeft wel een aantal voorwaarden gesteld.

De opbrengst van de verkoop moet van Olsson minimaal 30 miljoen euro zijn. Verder moet Saab ervoor zorgen dat het bedrijf toegang houdt tot de gebouwen die het verkoopt, zodat de autoproductie gewaarborgd is.

Zweden eist ook een onderzoek naar de beoogde koper Antonov, die in verband wordt gebracht met criminele praktijken. De betalingen voor de vastgoedtransactie mogen niet lopen via een bank die eigendom is van de Rus

Bron NOS: www.nos.n

 

 

 

Samenwerking Saab en BMW

 

(27 september 2010) - Amsterdam - Autofabrikanten Saab en BMW gaan de krachten bundelen. Dat meldt de NOS maandag.

 

 

 

De omroep beroept zich op de betrouwbare bronnen binnen beide autofabrikanten.

De Zweden en de Duitsers zouden woensdagochtend een megadeal sluiten. Het zou gaan om een 'spraakmakende' overeenkomst op technologisch gebied'.

Saab zou technologie en onderdelen van BMW af gaan nemen. Eerder deze zomer werd al gespeculeerd over samenwerking tussen Saab en BMW bij de ontwikkeling van het nieuwe model 9-2.

 

Spyker

De Nederlandse automaker Spyker kocht Saab begin dit jaar van General Motors, dat al bezig was met de ontmanteling van het Zweedse bedrijf.

De deal met BMW zou een manier zijn om de procutie en het ontwerp van belangrijke onderdelen uit te besteden. Voor BMW is het een manier om extra geld te verdienen, naast de verkoop van complete auto's.

Op de Amsterdamse beurs werd maandagochtend positief gereageerd. Het aandeel noteerde een koerswinst van 12,1 procent.

Bron: www.nu.nl

Saab ontwikkelt elektrische aandrijving

 

(24 september 2003) - Trolhattan - Saab richt samen met Aermican Axie Manufacturing (AAM) een bedrijf op om elektrische en hubride aandrijvingen te ontwikkelen. Dat heeft het Zweedse auotmerk, sinds begin van dit jaar eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, vrijdag bekendgemaakt.

Het samenwerkingsverband gaat op 1 oktober in en zal de naam e-AAM Driveline Systems krijgen. Saab wordt klant van het nieuwe bedrijf en zal de ingekochte onderdelen vanaf 2012 gebruiken in de eigen auto's.

Bestuursvoorzitter Jan Ake Jonsson van Saab zei vorige week bij de onthulling van de eerste elektrisch aangedreven Saab, de 9-3 ePower, een prominente rol te willen spelen in dit marktsegment. Naar verwachting worden er in 2015 wereldwijd 500.000 elektrische auto's verkocht.

Bron: www.nuzakellijk.nl

Hoe kon Saab winst maken?

 

(28 juli 2010) - Autofabrikant Saab meldt dat het bedrijf vorig jaar winst heeft gemaakt. Dat is misschien verwonderlijk, want vorig jaar was de Zweedse autobouwer nog ten dode opgeschreven, tot Spyker-topman Vicotr Muller het redde van de ondergang en overkocht van de Amerikaanse gigant General Motors..

Afschrijvingen

De winst is niet toe te schrijven aan goede verkoopresultaten, want vorig jaar werden er met 40.000 Saabs 60 procent minder auto's verkocht dan het jaar voordien. Potentiële kopers wachtten immers af of het merk überhaupt zou overleven.

Nee, de winst komt op conto van afschrijvingen op 75 procent van de leningen en de verkoop van productiemateriaal. Daarmee werd uiteindelijk ruim 400 miljoen euro winst geboekt over het boekjaar 2009.

Chinese Saabs

Onder 'verkoop van productiemateriaal valt te verstaan dat Saab de productielijn van de oude Saab 9-5 heeft verkocht aan de Chinese autobouwer BAIC.

Die brengt nu onder de merknaam BAW een gefacelifte versie van de ruime middenklasser op de markt, de C71. Het bedrijf kocht ook de intellectuele rechten op van het vorige model van de Saab 9-3 en gaat die als C60 een tweede leven geven. De hele transactie leverde Saab 1,2 miljard op.

Ambitie

De oude productielijn heeft nu plaats geruimd, en sinds kort rolt een nieuwe Saab 9-5 van de band, die voor het bedrijf het begin moet zijn van een ambitieuze doorstart.

Saab woordvoerder Eric Geers: "In ons businessplan hebben we vooropgesteld dat we tegen 2012 winst gaan maken. We zijn nu bezig de nieuwe 9-5 te lanceren." Met dat nieuwe model wil Saab dit jaar al uitkomen op 50.000 - 55.000 verkochte auto's. Voor volgend jaar mikt Saab richting 100.000. "Als we vervolgens rond de 120.000 uitkomen tegen 2012, doen we het heel erg goed", blikt Geers voooruit.

Nieuwe modellen

Om die doelstelling te halen, bieden de Zweden hum gamma uit met twee nieuwe modellen: een breakversie van de 9-5 en de 9-4X SUV. En tegen 2012 zou een nieuwe 9-3 in de showrooms moeten staan.

Geers heeft er alvast goede hoop op: "We hebben anderhalf miljoen Saab-rijders ter wereld. Als daarvan een klein deel een nieuwe Saab koopt, komt het wel goed."

Bron: www.nos.nl

Spyker betaalt bedrag Saab-overname vervroegd

(5 juli 2010) Zweewolde - Spyker heeft het tweede en laatste deel van de aankoopprijs van Saab vervroegd afbetaald aan General Motors. Het gaat daarbij om in totaal 24 miljoen dollar (19,1 miljoen euro). Dit maakte het bedrijf maandag bekend. In eerste instantie zou Spyker het bedrag plus rente pas op 15 juli hoeven te betalen. Maar de onderneming koos voor vervroegde betaling om zich daardoor sneller te kunnen concentreren op de realisatie van het 'bedrijfsplan Saab'. De vervroegde betaling leidt volgens Spyker niet tot extra schuld of aandelenverwatering.

Bron: www.nu.nl

Saab hervat productie

(22 maart 2010) Trollhattan - De Zweedse autofabrikant Saab, sinds kort eigendom van de Nederlandse sportwagenproducent Spyker Cars, heeft maandagochtend na een pauze van anderhalve maand de productie hervat. Dat bevestigde een woordvoerder van Saab maandag.

Saab legde de productie eerder dit jaar stil, omdat in verband met de onderhandelingen over de verkoop van de onderneming de toeleveringen werden stopgezet.

Eind januari bereikten Spyker en het Amerikaanse moederconcern General Motors een akkoord over een overname van Saab. In februari werd de verkoop afgerond.

Volgens de woordvoerder zijn alle modellen weer in productie genomen. Saab maakte vorig jaar in Zweden 40.000 auto's tegen 95.000 een jaar eerder. Saab bouwt ook auto's in Mexico.. 

Bron: www.nu.nl

 

Meer financiering Saab-deal Spyker

(8 februari 2010) Zeewolde - Sportwagenfabrikant Spyker heeft meer financiering geregeld voor de overname van de Zweedse autofabrikant Saab.

Topman Victor Muller heeft zijn oude werkgever Heerema bereid gevonden om een lening van 25 miljoen dollar (ruim 18 miljoen euro) te verstrekken.

Het offshorebedrijf kan de lening omzetten in aandelen, zo maakte Spyker maandag bekend.

Met de lening heeft Spyker naar eigen zeggen de noodzakelijk financiering voor de overname rond.

Eind vorige manand is al 25 miljoen dollar overgemaakt naar het Amerikaanse autoconcern General Motors, dat wilde stoppen met zijn dochterbedrijf Saab. Half juli moet Spyker nog eens 24 miljoen dollar betalen.

Rendement

Topman Muller, in Zweden uitgegroeid tot held omdat hij Saab redde, werkte tussen 1984 en 1991 voor Heerema. De topman van het offshorebedrijf, Pieter Heerema, laat in de verklaring van Spyker weten een goed rendement op de investering te verwachten als het management van Spyker erin slaagt om zijn ondernemingsplan uit te voeren. 

Bron: www.nu.nl

 

Groen licht voor Zweedse staatssteun Saab

(8 februari 2010) Brussel - De Europese Commissie heeft vrijdag goedkeuring verleend aan de Zweedse staat om Saab een garantie te verstrekken die het de autofabrikant mogelijk maakt een lening van de Europese Investeringsbank EIB te krijgen.

Met die lening wordt een investeringsplan voor Saab bekostigd, dat onderdeel uitmaakt van de verkoop van het automerk aan het Nederlandse Spyker Cars.

"Deze overheidsgarantie zal bijdragen aan de uitvoering van het businessplan van Saab zonder dat dit tot buitensporige concurrentieverstoringen leidt", aldus EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

De Zweedse autofabrikant wil 400 miljoen euro lenen van de EIB. Dat geld zal gebruikt worden voor een investeringsproject dat het brandstofrendement en de veiligheid van de auto's van Saab moet verbeteren.

Eind januair sloten het Nederlandese Spyker Cars met eigenaar Amerikaanse General Motors (GM) een overeenkomst om Saab Automobiles te kopen. 

 

Bron: www.nu.nl

Zweedse Saab-dealers willen Spyker helpen

(5 februari 2010) Gotenburg - Zweedse Saab-dealers willen Spyker Cars financieel steunen als het Nederlandse bedrijf geld nodig heeft om het automerk Saab van het Amerikaanse General Motors (GM) te kopen. Dat melden de autoverkopers vrijdag in het Zweedse financiële dagblad Dagens Industri.

Volgens de GM-dealsersvereniging staan de Saab-doorverkopers klaar om eventueel de 17 miljoen euro bij elkaar te sprokkelen die Spyker nodig heeft voor de tweede betaling aan GM.

 We twijfelen er niet aan dat Spyker zelf de financiering rond krijgt, maar komt er een verzoek, dan kunnen we helpen", aldus een woordvoerder.

 Overeenkomst

Spyker en GM bereikten eind januari een overeenkomst over de overname van Saab Automobiles. Het Nederlandse autobedrijf betaalt omgerekend 52,5 miljoen euro contant en 231 miljoen euro in preferente aandelen voor de deal.

 Van het bedrag in contanten hoeft omgerekend circa 17 miljoen euro pas op 15 juli van dit jaar te worden voldaan. Spyker directeur Victor Muller zoekt nog naar bronnen voor dat geld.

Afspraken

De Zweedse staatsschuld-controledienst (Riksgälden) startte deze week een onderzoek naar de afspraken met Spyker. Zweden staat garant vor een lening van 400 miljoen euro aan Spyker-Saab door de Europese Investeringsbank (EIB). "We kijken of het Nederlandse autobedrijf voldoende geld heeft. Anders gaat de zaak niet door", stelt directeur-general Bo Lundgren van de dienst. 

 

Bron: www.nu.nl

GM verkoopt Saab aan Spyker'

(26 januari 2010) Stockholm - Na maanden van onderhandelen lijkt de overname van het Zweedse Saab door spyker gelukt. Saab-eigenaar General Motors (GM) maakte dinsdag bekend, dat er een akkoord is bereikt.

 Of de deal daadwerkelijk doorgaat, is afhankelijk van de Europese Commissie.

De Nederlandse fabrikant van exclusieve sportauto's heeft 400 miljoen dollar over voor Saab; 74 miljoen in contanten en de rest in preferente aandelen. De financiering is afhankelijk van een lening van 400 miljoen euro (564 miljoen dollar) bij de Europese Investeringsbank die voor Saab is aangevraagd.

Garant

De Zweedse overheid staat garant voor deze lening, mits Saab groenere auto's gaat produceren. De Zweedse minister van Economische Zaken Maud Olofsson gelooft dat Saab hiertoe in staat is.

Onlangs presenteerde Saab een Elektrische wagen, de ZE Saab 9-3, waarbij ZE staat voor Zero Emission.

Om Saab als zelfstandig bedrijf buiten GM te laten opereren, wil Spyker ook het Britse distributie-, marketing- en verkoopbedrijf Saab Great Britain overnemen. Dat is in handen van General Motors UK.

Aandeelhouders

Spyker belegt zo snel mogelijk een aandeelhoudersvergadering om de overeenkomst voor te leggen aan de aandeelhouders. Op die vergadering zal Spyker ook goedkeuring vragen om de naam van het bedrijf te veranderen in Saab Spyker Automobiles. Als alles meezit, is de nieuwe combinatie medio februari een feit.

Veel kenners waren de afgelopen weken sceptisch over de kans van slagen van de inspanningen van Spykertopman Victor Muller. De Nederlandse zakenman hield tot het einde toe vol vertrouwen te hebben in een goede afloop.

'Spyker Cars, General Motors en de Zweedse regering hebben erg hard en creatief gewerkt voor deze deal, die het unieke merk weer een gezonde toekomst kan bieden', zei GM-bestuurder John Smith dindsag.

Íedereen is bijzonder blij met deze uitkomst', aldus GM.

Analisten wezen er dinsdag op dat de twijfels over de combinatie Spyker-Saab nog niet zijn weggenomen. Beide autofabrikanten zijn verliesgevend, Saab al de afgelopen twintig jaar en Spyker sinds de oprichting in 2000.

Vorig jaar leed Saab een operationeel van 400 miljoen euro. De omzet van Saab en Saab Great Britain samen bedroeg vorig jaar bijna 1 miljard euro.

Koersexplosie

De overname lijkt op het David-en-Goliatverhaal. Spyker produceerde vorig jaar 43 auto's, Saab verkocht in 2008 nog meer dan 90.000 bolides. Bij het bedrijf uit Zeewolde werken ongeveer honderd man, bij Saab 3400. Ondanks de koersexplosie van het aandeel Spyker deze week op de beurs is het bedrijf nog geen 85 miljoen waard.

General Motors (GM) was de afgelopen weken al bezig met de ontmanteling van Saab. De Amerikanen wilden in eerste aanleg het noodlijdende Zweedse bedrijf niet verkopen, omdat een concurrent er met technologie van GM vandoor zou kunnen gaan.

Genii

Behalve Spyker, dat eerder al vergeefs biedingen had ingediend bij GM, waren er ook andere partijen in de race om Saab. Zo legde investeerder Genii, dat samenwerkt met Formule 2-baas Bernie Ecclestone, enkele weken geleden een bod neer.

Uiteindlijk trok Genii zich terug omdat volgens de investeerder het onmogelijk was een akkoord te sluiten terwijl tijdens de onderhandelingen de ontmanteling van Saab al gaande was.

Bron ANP: www.nu.nl

'Spyker koopt Saab'

(26 januari 2010) Amsterdam - Sportautofabrikant Spyker Cars koopt Saab van General Motors (GM). "De zaak is rond", meldt de Zweedse publieke omroep SVT maandag op  de website. Volgens de zender heeft de Europese Investeringsbank (EIB) ja gezegd tegen een lening die nodig is om Saab te laten overleven en heeft de Zweedse overheid daarvoor het groene licht gegeven. De regering komt volgens de omroep om half drie bijeen in een extra vergadering om te besluiten borg te staan voor de lening

Bron ANP: www.nu.nl

 

Saab in handen van Spyker

(25 januari 2010 - Stockholm - Saab komt in handen van het Nederlandse Spyker. Volgens de Zweedse tv-zender SVK heeft eigenaar General Motors een principe-akkoord gesloten met de Nederlandse autobouwer.

De overeenkomst kwam rond nadat de Europese Investeringsbank aan de Zweedse regering liet weten in te stemmen met een krediet van 400 miljoen euro aan het nieuwe Spyker/Saab. Zweden staat daarvoor garant.

Spyker betaalt volgens persbureau Bloomberg ongeveer 500 miljoen dollar (bijna 354 miljoen euro) voor het Zweedse automerk: 75 miljoen dollar cash en 325 miljoen dollar in preferente aandelen. Daarmee zou GM een belangrijke aandeelhouder worden in het gecombineerde autobedrijf Spyker/Saab. Volgens persbureau Bloomberg is een van de eisen van GM dat grootaandeelhouder Vladimir Antonov zich geheel terugtrekt.

De Nederlandse miljonair Marcel Boekhoorn, ondermeer bekend van Telfort en dagblad De Pers, is volgens de omroep een van de financiers van de overname.

Spykertopman Victor Muller wilde het bericht bevestigen noch ontkennen; hij liet eerder weten 'geen enkel statement te doen'. De Zweedse regering komt vanmiddag bijeen en een bericht van GM wordt in de avond verwacht.

Door de overeenkomst zet GM de Luxemburgse investeerder Genii, dat met hulp van Formule 1-baas Bernie Ecclestone een bod deed, aan de kant. Eerder weersprak Muller dat er sprake was van een gezamenlijk bod van Genii en Spyker.

Een woordvoerder van Genii feliciteerde Spyker vanochtend al. "We hebben hard gewerkt, maar helaas hadden we de tijd niet aan onze zijde. We zijn blij te horen over Victors poging Saab te kopen. Hij zal de prefecte eigenaar zijn om Saab toekomst te geven."

De Zweedse regering is direct betrokken bij de onderhandelingen tussen Spyker en GM. Muller eist harde garanties van de Zweedse regering over het verkrijgen van een lening van circa 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB), waarvoor Zweden zich garant moet stellen.

De onderhandelaar namens de regering, staatssecretaris van Economische Zaken Jöran Hägglund, voert nu onderhandelingen met de EIB en de Europese Commissie. (HET PAROOL)

Bron:www.parool.nl

 

 

Europese lening voor Saab goedgekeurd

(22 oktober 2009) De Europese Investeringsbank heeft de aanvraag voor een lening voor Saab goedgekeurd. Het geld is nodig om de afscheiding van GM en de overname door Koenigsegg te financieren.

De Europese Investeringsbank leent 400 miljoen euro aan Saab uit een pot die dient om bedrijven op de rails te houden die zijn getroffen door de crisis. Met het geld gaat Saab de afscheiding van GM betalen en het bedrag was nodig om de overname door Koeningsegg te laten slagen.

De lening, waarvoor de Zweedse overheid garant stond, was een essentieel onderdeel van de overname door de Koenigsegg Group en gold als laatste hobbel om de deal te sluiten.

Naast de zakelijke afwikkeling wil Saab het geld gaan gebruiken voor de ontwikkeling van schonere en veiligere auto's

Koenigsegg heeft 45 mensen in dienst die zo'n achttien auto's per jaar bouwen. Bij Saab werken in Zweden 3.400 mensen en werden vorig jaar 93.000 auto's geproduceerd. (artikel uit Autoweek).

Bron: www.nu.nl